Jednym z istotniejszych elementów zakładania restauracji jest wymyślenie dla niej odpowiedniej nazwy. Wielu właścicieli punktów gastronomicznych lekceważy ten etap i nie przykłada do niego szczególnej wagi. To duży błąd – sama nazwa lokalu może mieć ogromne znaczenie i spory wpływ na przyciąganie klientów.

Czym powinna charakteryzować się odpowiednia nazwa dla restauracji? Przede wszystkim musi być oryginalna, ale jednocześnie na tyle nieskomplikowana, aby klienci dobrze ją zapamiętali i nie mieli problemu z jej powtórzeniem. Dobrze, jeśli pomysł będzie kreatywny – nazwa powinna pozytywnie wyróżniać się na tle innych tego typu miejsc. Może stanowić pojedyncze wyrażenie, popularny zwrot lub ciekawą grę słów. Część właścicieli stawia też na nazwy, które nawiązują w jakiś sposób do nich samych, np. poprzez użycie ich imienia, nazwiska czy pseudonimu.

Wiele osób zakłada niesłusznie, że nazwa dla restauracji powinna pochodzić z języka obcego, gdyż podnosi wówczas prestiż miejsca. To absolutna nieprawda. Pomysły takie często okazują się nietrafione, a efekt odwrotny do zamierzonego – trudna i długa nazwa w języku francuskim czy hiszpańskim może być ciężka do zapamiętania i wymówienia. Nie oznacza to oczywiście, że obcobrzmiąca nazwa z założenia jest złym pomysłem. Warto jednak wykazać tu zdrowy rozsądek.

Dobrze również, jeśli nazwa dla restauracji będzie powodować skojarzenie z charakterem jej działalności, np. rodzajem kuchni czy serwowanych dań. Wymyślając nazwę warto także wziąć pod uwagę grupę docelową. Jeśli zakładamy, że nasz lokal będzie knajpą przeznaczoną głównie dla studentów, a jej klimat raczej luźny i niezobowiązujący, w nazwie można użyć słowa czy wyrażenia ze slangu młodzieżowego. Niewskazane będzie to z kolei w przypadku restauracji eleganckiej, o bardziej poważnym i wyszukanym klimacie, nastawionej na zupełnie inny typ gości.

Zastanawiając się nad tą kwestią należy przeprowadzić małe rozeznanie i przejrzeć nazwy konkurencji, by nie powielić tej samej lub podobnej koncepcji. Wszystkie pomysły warto spisywać na kartce, można też zrobić ze znajomymi „burzę mózgów” – być może pozwoli ona wyłonić idealną nazwę dla restauracji. Przed podjęciem ostatecznej decyzji dobrze jest ją skonsultować z kimś bliskim, a wszelkie rady i wskazówki dokładnie przemyśleć.