Każda restauracja z założenia chce odnieść sukces. Dlatego też, oprócz perfekcyjnego wystroju wnętrza, szybkiej i miłej obsługi, znakomitych dań, a także niebanalnych rozwiązań technicznych powinna mieć odpowiednio zaprojektowaną kartę dań, czyli menu.

Czytelny układ graficzny karty

 

Najważniejszą rzeczą jest czytelność i profesjonalny układ graficzny. Czcionka użyta do opisania poszczególnych potraw powinna być na tyle duża, by gość nie musiał zgadywać jakie składniki tworzą wybrane przez niego danie. Również krój liter powinien być na tyle czytelny i jednoznaczny, by nie pomylić jakiejś litery z inną podobną w grafice.

Kolejność wpisanych dań to również jedna z ważnych rzeczy; zazwyczaj w restauracji, na pierwsze danie zamawia się przystawkę, i wybór tych potraw powinien znaleźć się na czele listy; następnie dania główne – osobno mięsne, osobno z ryb, dodatki, desery, napoje i alkohole.

Jednak tak naprawdę kolejność umieszczenia w karcie menu potraw to wyłącznie indywidualna decyzja każdego restauratora, który na podstawie własnych obserwacji przystosowuje listę dań do potrzeb swoich gości.

Profesjonalna grafika, schludność i estetyka

Oprócz odpowiedniego układu graficznego samego spisu potraw, karta menu dla restauracji powinna być estetyczna i czysta. Jeżeli ulegnie zabrudzeniu, takiej karty nie należy podawać następnemu klientowi, lecz dostarczyć czystą. Karty menu najlepiej obłożyć w schludne okładki lub poddać gotowe menu laminowaniu.

Karty na poszczególne potrawy mogą być ozdobione grafiką, zdjęciami przygotowanych dań lub zawierać na swych stronach logo graficzne restauracji, które jednocześnie będzie stanowiło reklamę danego lokalu. Grafika umieszczona na stronicach nie może dominować, powinna być stonowana, w kolorach pastelowych lub bardzo rozwodnionych. Zdjęcia potraw powinny być wykonane w dobrej rozdzielczości, tak, by nawet ich niewielki rozmiar dokładnie ukazywał prezentowaną potrawę.

Karty menu każda restauracja powinna mieć w takiej ilości, by każdy gość ją otrzymał zaraz po zajęciu miejsca przy stole.