Notes to jedno z podstawowych oraz najbardziej charakterystycznych narzędzi pracy kelnera każdej restauracji. Służy do zapisywania informacji na temat zamówień składanych przez gości, a także sporządzania szybkich notatek. Duże znaczenie ma wygląd notesów kelnerskich, które w każdej restauracji powinny prezentować się wyjątkowo profesjonalnie. Kluczową rolę odgrywa przede wszystkim początkowy projekt, na podstawie którego wyprodukowane zostaną gotowe egzemplarze. Najlepszy efekt uzyskać można, decydując się na zamówienie notesów kelnerskich indywidualnie spersonalizowanych dla restauracji.

Identyfikacja wizualna restauracji

 

Bardzo często notesy dla restauracji uznawane są za mało istotny szczegół. Jednak w momencie składania

zamówienia klienci przeważnie oceniają pracę kelnera całościowo. Dotyczy to zarówno jego manier oraz komunikatywności, jak i stroju służbowego czy też sposobu, w jaki odnotowuje wszystkie życzenia gości. Większość z nich podświadomie pozytywnie reaguje na starannie przygotowany, estetyczny notes. Obecność logo firmowego, charakterystycznych barw oraz innych elementów identyfikacji wizualnej jednoznacznie świadczy o spójności wizerunku oraz profesjonalnym podejściu restauracji.

Okładka notesu kelnerskiego

Jednym z najistotniejszych elementów notesu kelnerskiego jest okładka. Podczas składania zamówienia to właśnie ona jest najbardziej widoczna dla klientów. W personalizowanych notesach dla restauracji zazwyczaj wykorzystuje się twardą okładkę, do której po wykończeniu puli samoprzylepnych notesów przykleja się kolejną partię. Doskonałym rozwiązaniem jest także okładka z osobnym miejscem na przymocowanie długopisu oraz metalowym klipsem. Warto przy okazji zadbać o serię firmowych długopisów. Nie tylko usprawniają one pracę kelnerów, ale również zwiększają prestiż restauracji. 

Kartki w notesie kelnerskim

Karty notesu kelnerskiego powinny posiadać jedynie delikatnie uwidocznione logo w jednym z rogów lub u góry stron, dzięki czemu żadne ilustracje lub grafiki nie będą wpływały na widoczność zapisanej treści zamówienia oraz notatek sporządzanych przez kelnera. Ewentualnie można pokusić się o transparentne tło z uwiecznionym logo lokalu. Zazwyczaj notesy dla restauracji posiadają objętość około 100 – 200 kartek. Ich szerokość i wysokość powinny być dostosowane do rozmiarów dłoni, aby kelner mógł sprawnie i wygodnie pracować. Wiele firm zapewnia opcję przygotowania perforacji, dzięki czemu kartki można szybko odrywać i bezpośrednio przyjmować kolejne zamówienia.